دکتر حمید وحیدی

متخصص پوست و مو


مطالب و مقالات

تماس با ما

بیماری روزاسه به زبان ساده

روزاسه یک بیماری پوستی مزمن و مشکل ساز است که صورت را درگیر کرده با دوره های تخفیف و تشدید همراه بوده و بیشتر بعد از سن سی سالگی ایجاد میشود.این بیماری چانه ،گونه و پیشانی را گرفتار نموده ولی میتواند سر ، سینه ،گردن و گوشها را هم درگیر کند.ضایعات بصورت پاپولهای قرمز کوچک و مویرگهای ظریف خود رانشان میدهد و به مرور بیشتر و قرمز تر میشود.اگر درمان نشوند ضایعات بزرگتر شده و ممکن است بویژه در مردها بینی بزرگتر و ورم کرده و قرمز شودکه به این حالت رینوفیما گفته میشود که مشخصه روزاسه است.گاهی ملتحمه چشمها بصورت قرمزی و احساس خارش در گیر می شوند.

هرچند روزاسه همه نژادها و تیپهای پوستی را درگیر میکند ولی نژاد سفید و پوستهای روشن تمایل بیشتری برای ابتلا دارند.و خانمها بیشتر در معرض ابتلا هستند و مردهاشدیدتر دچار میشوند.معمولا بیماران تا زمانیکه دچار فرم شدیدتر نشده باشند نیازی به توجهات پزشکی را جستجو نمیکنند. از آنجاییکه روزاسه قابلیت درمان قطعی راندارد وعلت آن کاملا مشخص نیست،ولی همراهی این بیماری با نوعی مایت بنام دمودکس که بر روی پوست بعضی افراد بصورت طبیعی زندگی میکند ذکر شده است.درمانهای پزشکی فقط برای کنترل و مهار بیماری در دسترس هستند .افرادیکه احساس میکنند دچار این بیماری هستند باید به متخصص پوست مراجعه کرده و مشکل خود را مطرح کنند تا تحت تشخیص و درمان مناسب قرار گیرند. تظاهرات روزاسه در افراد مختلف اساسا توفیر دارد.نشانه های اولیه و ثانویه بیماری به شرح زیر است.

نشانه های اولیه روزاسه :
بر افروختگی و گرگرفتگی یا فلاشینگ .

بسیاری از بیماران مبتلا سابقه ای از دوره های گرگرفتگی و برافروختگی را ذکر میکنند.بر افروختگی آمد و رفت و کم و زیاد دارد و اولین نشانه این بیماریست و گاهی با خوردن نوشابه ها و غذاهای داغ ایجاد میشود.قرمزی پایدار در صورت که ممکن است شبیه به یک آفتاب سوختگی باشد از شایعترین علایم بیماری است که از بین نمیرود.

توده ها و جوشهای بزرگ :
دانه ها و جوشهای کوچک و بزرگ که برخی چرکی هستنداغلب دیده میشوند که شبیه آکنه و یاجوشهای بلوغ به نظر میایند .جوشهای سر سیاه دیده نمیشوند و سوزش و تحریک ممکن است احساس شود. مویرگهای خونی ظریف قابل دیدیا تلانژیکتازی در بعضی از افراد این علامت ممکن است بوجود بیاید.

سوزش چشم :
در برخی بیماران سوزش و تحریک و قرمزی چشم بوجود میایدو پلکها ممکن است متورم شوند و گل مژه بوجود بیاید.در فرمهای شدیدتر خراش قرنیه و کاهش دید بوجود میاید.

سوزش و تحریک :
این حس روی صورت بوجود میاید وبیمار احساس سفتی روی پوست میکند. خشکی پوست: قسمت میانی صورت خشک و کلفت میشود.

پلاکهای قرمز :
پلاکهای و ضایعات سطحی و قرمز بدون تاثیردر پوست مجاور بوجود میاید. کلفت شدن پوست: پوست ممکن است بعلت اضافه شدن بافت کلفت و ضخیم شود و این حالت بیشتر در بینی بوجود میاید و مردان را بیشتر درگیر میکند.

تورم :
تورم صورت یا ادم ممکن است همراه با سایر علایم باشد و یا بصورت مستقل ایجاد شود.

شکایتهای خارج از صورت :
ضایعات پوستی میتواند در محلهایی غیر از صورت هم بوجود بیاید مثل گردن ،سینه،گوش و کف سر.

زیر مجموعه و فرمهای تعریف شده بیماری روزاسه :
فرم یک :
روزاسه اریتماتو تلانژیکتازی که با برافروختگی و قرمزی پایدار صورت همراه است و ممکن است مویرگهای خونی ظریف و مشخص دیده شود.
شکل دوم :
شکل دوم و یا پاپولوپوستولار که با قرمزی پایدار و دانه های چرکی کوچک و بزرگ همراه است.
شکل سوم :
روزاسه فیماتوز که با ضخیم شدن پوست و بینی مشخص میشود.
شکل چهارم :
این شکل با خشکی چشم و اشکریزش و سوزش چشم و متورم شدن پلکها ،گل مژ های عود کننده و کاهش بینایی در اثر آسیب به قرنیه مشخص میشود. بسیاری از بیماران ممکن است چند شکل مختلف بیماری را با هم در یک زمان داشته باشند و یا بصورت متوالی از شکل های اولیه به آخر تبدیل شوند.از آنجاییکه بیمار ممکن است در یک مرحله و شکل از بیماری بماند از شکل ملایم تا شدیدهمان شکل را تجربه کند.

روزاسه چگونه درمان می شود ؟
درمانهای خوراکی و موضعی متعددی برای درمان مشکلات پوستی این بیماری وجود دارد.متخصصین پوست از یک درمان اولیه و فوری برای کنترل بیماری و سپس یک درمان نگاهدارنده موضعی دراز مدت استفاده میکنند. یک درمان بلند مدت با عوارض قلیل برای استفاده طولانی مدت نیز طراحی شده است. در صورت لزوم میتوان از لیزر و IPLو جراحی برای از بین بردن مویرگهای خونی وبد شکلیهای بینی و سرخی صورت استفاده کرد.برای مشکلات چشمی میتوان از آنتی بیوتیک های مناسب مثل داکسی سیکلین و تتراسیکلین استفاده استفاده کرد.داروی خوراکی ایزوترتینویین هم اثر فوق العاده خوبی روی این بیماری دلرد.از داروهای موضعی میتوان به مترونیدازول و پرمترین و سولفاستامید اشاره کرد.

مراقبت های پوستی :
بیماران باید از پوست خود با ضد آفتابهای مناسب تجویز شده توسط متخصص محافظت نموده و از محصولات پوستی ملایم برای مراقبت از پوست خود استفاده نمایند. از شوینده های ملایم و مطمئن و آب ولرم برای شستشوی صورت استفاده نموده و از حوله های نرم و غیر خشن نخی برای خشک کردن صورت سود برند و لیف و کیسه حمام زمخت و خشن برای شستشو بکار برده نشود. . بیماران باید از محصولات مراقبت پوستی ملایم و ضد آفتابهای با درجه محافظت ۱۵ یا بالاتراستفاده کنند. از پوشاننده های آرایشی میتوان برای پنهان کردن ناهنجاریهای پوستی این بیمار ی استفاده کرد.پوشش آرایشی سبز برای پوشاندن قرمزی صورت مناسب است که متعاقبا میتوان از فونداسیون طبیعی با ته رنگ زرد و پرهیز از رنگهای نارنجی و صورتی بهره برد. .

سبک زندگی :
علاوه بر دارو درمانی یک بیمار مبتلا به روزاسه باید شرایط محیطی و سبک زندگی خودرا به گونه ای متناسب با بیماری روزاسه تغییر دهد و از فاکتورهایی که باعث شعله ور شدن بیماری میشود پرهیز نماید .و همانطور که قبلا اشاره شد از آفتاب ،نوشابه های الکلی و داغ و غذاهای تند و محصولات غیر استاندارد آرایشی و بهداشتی پرهیز نماید.


آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین بیستون و چهلستون ، مجتمع پزشکی شقایق
تلفن : 88724048 - 021

نظرات کاربران درباره این مطلب :

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
صفحه اصلیمطالب و مقالاتسوالات پزشکیسایتهای دیگرپیامهای کاربرانبیوگرافی